Technische Werkplaats 1991

De (metaal) technische werkplaats richtte zich ook in het ver­slagjaar voornamelijk op de reparatie van buitenboordmotoren en kettingzagen. Onderdelen die niet in Suriname voorradig bleken (omdat het vaak incourante, verouderde types betreft) werden via het bureau Equipment Section van Cebemo besteld. De betaling geschiedde uit het door de Bisschoppelijke Vastenaktie gefinan­cierde project Onderdelenvoorziening. Deze onderdelen alsmede de dienstverlening door de technische werkplaats werden ten laste gebracht van de eigenaren, zodat de werkplaats kostendekkend kon functioneren en daarnaast nog extra inkomsten kon genereren voor de stichting.

In totaal werden 69 technische hulpmiddelen gerepareerd, nl. 32 buitenboordmotoren, 24 kettingzagen, 4 landbouwspuiten, 3 licht­motoren, 2 grasmaaimachines, 2 waterpompen, 1 bromfiets en 1 geweer.

De geografische spreiding was relatief groot: uit Oost-Suriname 14 werktuigen, uit Midden-Suriname 22, uit de Saramacca -Coppena­me regio 16, uit West-Suriname 5, en uit de stadomgeving 12.

Voorts hield de technische werkplaats zich bezig met experimenten met een zonnefornuis, terwijl zonnepanelen voor de elektrici­teitsvoorziening van dienstwoningen werden geplaatst te Batavia, Pikin Santi, Tapuku, Akalekondre en op Jaw Jaw en Pamboko, dorpen aan de Boven – Suriname rivier.

Twee door Vraag en -Aanbod geleverde op een fietsframe gemon­teerde cassaveraspen werden verkocht. Vanwege de beperkte pro­duktiecapaciteit kon niet worden voldaan aan de vraag naar deze zeer arbeidbesparende, degelijke hulpmiddelen, die de taak van de vrouw aanmerkelijk verlichten.

Nadat eerder de werkplaats tegen inbraak was beveiligd door het aanbrengen van traliewerk, werd in juni begonnen met het ophogen van de vloer teneinde daarmee in de regentijd de wateroverlast binnen de perken te houden. In juli kon de vernieuwde werkplaats met zijn eveneens verhoogde toegangsweg in gebruik worden geno­men. De kosten van SF 36.000,= werden deels gedekt door de PAS (SF. 21.000) deels door een zgn. Klein    Ambassade project (SF. 15.000).

Bron: Jaarverslag 1991

Auteur: Pater Ahlbrinck Stichting

NGO voor gemeenschapsontwikkeling in het binnenland van Suriname

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag