Algemene dienst 1987

Ook de algemene dienst (direktie, sekretariaat/administratie, logistiek en huishoudelijke dienst). funktioneerde uiteraard voor het overgrote deel ten behoeve van het noodhulpprogramma.

Toch waren er in de loop van 1997 wat aktiviteiten die vallen onder het reguliere programma en die het verdienen hier in het kort beschreven te worden.

De verkoop van huisnijverheidsartikelen vertoonde een drastische terugval. Ons assortiment werd minimaal, aanvulling was praktisch niet mogelijk. Voor de verkoop (die in totaal Sf. 1.345,= opbracht) moesten wij grotendeels putten uit de oude voorraad. De afzetbemiddeling verdween bijna uit het beeld van de PAS.

Een viertal redenen kan hiervoor worden aangevoerd:

  • een deel van de produktiegebieden werd onbereikbaar,
  • vanwege de schaarste ontstond een chaotische marktsituatie met sterk fluktuerende prijzen waarbij de prijs op de “vrije markt” stukken hoger lag dan de prijs die de verwerkings­industrie kon bieden,
  • de opkopers waren zeer aktief in het binnenland en trokken zelfs helemaal naar West-Suriname om daar pomtajer op te kopen tegen een prijs die 75% hoger lag dan de jarenlang gehanteerde prijs van o,60 cent per kg.
  • de radio-kommunikatie tussen PAS en binnenland raakte vol­strekt ontregeld zodat niet alert kon worden ingespeeld op de wisselende marktsituaties.

Ondanks deze belemmerende faktoren konden wij nog bemiddelen bij de afzet van 13.500 kg pomtajer (afkomstig uit Donderskamp – 1.351 kg, Washabo/Apoera – 5.695 kg en Tapoeripa = 6.460 kg) en ananas (1.100 kg uit Donderskamp).

Met deze bemiddeling waren de volgende bedragen gemoeid:

  • voor pomtajer     Sf. 8.799,=
  • voor ananas  Sf. 1.578,=
  • Totaal  Sf. 10.377,=(in.1986: Sf. 78.775,=

Als gevolg van de vijandelijkheden in het binnenland kwam de radio-kommunikatie met zo’n 25 dorpen in het gedrang. Aanvan­kelijk was via het nationale telekommunikatie-bedrijf nog enig kontakt mogelijk, maar in een later stadium werd door de overheid om strategische redenen het radio-verkeer volledig geblokkeerd. Naar het zich nu al laat aanzien zal herstel van het radio-kommunikatiesysteem van de PAS de nodige middelen gaan vergen – een flink aantal radio’s is ontvreemd, vernietigd of beschadigd.

De verkoop van gebruikte kleding (die via allerlei kanalen in overstelpende hoeveelheden werd ontvangen) vertoonde in het verslagjaar een wat ongebruikelijk beeld, Na een eerste ronde van gratis verstrekking aan de kategorie der ontheemden, volgde een tweede ronde van verkoop tegen zéér aangepaste prijzen, afgestemd op de geringe koopkracht. Door de verkoop weer van start te doen gaan, konden ook de niet-gevluchte boslandbewoners weer aan hun trekken komen. Om magazijnruimte te kreëren en ook om incourante kledingstukken te slijten, organiseerden wij in samenwerking met een parochiale welzijnsgroep een aantal openbare verkoopdagen. Deze aktiviteiten brachten ruim Sf. 4.500,= op. In totaal verkochten wij in 1987 voor Sf. 18.308,= aan kleding en schoeisel. Sf. 10.532,= daarvan kwam ten goede van de algemene middelen. Sf. 7.776,= werd be­steed voor uitgaven in het kader van het noodhulpprogramma.

Bron: Jaarverslag 1987

Auteur: Pater Ahlbrinck Stichting

NGO voor gemeenschapsontwikkeling in het binnenland van Suriname

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag